terug

Gazipasa3

26 september 2001

Lieve vrienden

Uitzicht

Toen ik in april stiekum mijn TV Turkije binnen smokkelde, had ik geen idee hoe dit ‘ding’ van onschatbare waarde zou worden. Vanaf 11 september s’avonds 10.00 uur ben ik gekluisterd aan het apparaat.
Op de BBC Worldservice zag ik de Twin torens instorten, wel 100 keer in de herhaling. Eerst dacht ik nog even met een nieuwe ‘James Bond’ te maken te hebben -maar er kwam geen James Bond – ik weet niet hoe lang ik verbijsterd voor het ding heb gestaan maar de Twin torens zijn voorgoed in mijn netvlies gekerfd.

Mensen hier zijn erg geschrokken. Dit is terreur – dit heeft niets met geloof te maken – Jihad? – flauwe kul, zeggen ze – bin Laden is de grootste terrorist die je je maar kunt voorstellen – en gek is die ook – hij heeft net een 4e vrouw getrouwd – weet je hoe oud? 13 jaar oud – ze is familie van de hoogste Geestelijke van de Taliban -en veelbetekenend wijst iedereen op zijn voorhoofd
Nu gaat de wereld misschien ook begrip krijgen hoe wij 15 jaar onder terreur hebben geleefd – en misschien gaan ze in Nederland eens wat minder naief om met al die z.g. ‘culturele’ organisaties – Turkije heeft zich erg in de steek gelaten gevoeld en ik kan me dat voorstellen – Er bestaat geen goede en slechte terreur, zei gisteren de adviseur van Sharon op de BBC- terreur is terreur en perdefinitie slecht – Ik merk uit reacties uit nederland dat men denkt dat de stemming hier anti-westers is – ik zou zo graag duidelijk willen maken dat net zo min als wij ons verbonden voelen met christen-fundamentalisten, de mensen hier zich verbonden voelen met fanatieke moslims.

Maar het leven gaat hier verder – iedereen heeft hier zijn dagelijkse strijd om voldoende geld te verdienen – de economische depressie is groot – en dat wordt alleen maar erger denk ik dan, als ik beelden zie van lange rijen vrachtwagen voor de grens bij Irak – de handel in olie komt weer stil te liggen.
Hier 400 km verderop is Incirlik waar de amerikaanse vliegtuigen klaar staan laten we hopen dat andere middelen dit probleem gaan oplossen.

Gisteren dreunde de aarde hier even, alsof er een leeuw onder de grond brulde – de kasten trilden, het glaswerk rinkelde – een bom in Cyprus of Libie schoot door mijn hoofd – nee, maar een echte aardbeving – 5.1 dus niet eens zo zwak maar gelukkig erg kort. De wereld is niet te vertrouwen.
Op 28 september vlieg ik terug – ik stap nu toch op een andere manier het vliegtuig in.

Groeten van Anna